Maandelijks Archief: november 2017

Interactie met Isabel is mislukt

Recentelijk werden de beveiligingscomponenten van Isabel aangepast.  Dat kan voor de klanten die de koppeling met Venice en Isabel gebruiken resulteren in een foutmelding bij het versturen van betalingen of het ophalen van coda bestanden .

De melding zegt dat de interactie met Isabel 6 mislukt is.

Isabel

In het foutenbestand van Venice zal je meestal het volgende lezen:  De interactie met Isabel 6 is mislukt.  Foutboodschap Isabel: Schema Cab file …

Om dit op te lossen moet u de volgende stappen volgen:

• Het is niet genoeg om de beveiligingscomponenten opnieuw te installeren!  Ga in Windows naar start – configuratiescherm – programma’s verwijderen of wijzigen en verwijder Isabel volledig van uw pc
  • Herstart uw pc om zeker te zijn dat het verwijderen gelukt is
  • Installeer de beveiligingscomponenten opnieuw via deze link
  • Voer de stappen opnieuw uit in Venice om uw betaling te verzenden of uw coda bestand op te halen

Lees ook zeker deze Kbase indien u problemen ervaart bij het verwerken van Coda bestanden in Venice

Mailen via SMTP vanaf Venice versie 10.70

Vanaf de versie 10.70 van Venice zal het mogelijk zijn om via SMTP te mailen vanuit Venice alsook documenten afzonderlijk via SMTP te verzenden.

Dit was reeds mogelijk voor de klanten die de module E-documenten gebruiken en die op een volautomatische manier in bulk facturen, leverbonnen en rappels kunnen sturen via SMTP.

We hebben dit nu verder uitgebreid In Venice.  Voor de klanten die werken met onze online oplossing op Aspex is dat ook een interessante verbetering gezien nu afzonderlijke aankoop – en verkoopdocumenten via dit protocol kunnen verzonden worden.

Het instellen gebeurt nog steeds op de gekende manier, namelijk via de Venice knop – instellingen – configuratie werkstation.

werkstation

Via het tabblad Email – versturen kan u nu naast Nee, MAPI en Outlook ook kiezen voor SMTP.

SMTP

Verder stelt u de gegevens in zoals gevraagd, Voor de meest courante providers zoals Gmail, Telenet, Proximus, … zullen de meeste servergegevens reeds ingevuld worden.  We gebruiken hier een fictief gmail adres als voorbeeld. U kan de gegevens controleren door op de knop “Testen” te drukken

SMTP3

Om uw uitgaande server instellingen te kennen moet u best contact opnemen met uw provider of hosting company.

Een paar voorbeelden van de meest courante mail providers

• Telenet: smtp.telenet.be met poort 587  en beveiliging TLS
  • Proximus: relay.skynet.be met poort 587  en beveiliging TLS
  • Office 365: smtp.office365.com met poort 587  en beveiliging TLS
  • Gmail: smtp.gmail.com met poort 587  en beveiliging TLS

Wanneer de gegevens zijn ingevuld kan u bijvoorbeeld vanuit de klanten fiche of de leverancier fiche klikken op het icoontje mailen om een simpel mail venster te krijgen.  U kan hier enkel plain text invullen dus zonder opmaak of HTML.

klantenemail

Op dezelfde manier kan u ook bij een aankoop- of verkoopdocumenten gaan kiezen voor afdrukken op scherm – mailen om het document door te mailen.

afdrukken

Opnieuw wordt een scherm geopend waar u plain text kan ingeven om mee te sturen naar uw klant of leverancier.  De PDF van het document wordt meegestuurd in bijlage

SMTPscherm

Indien u liever werkt met een eigen standaard tekst om mee te sturen naar uw klanten of leveranciers kan u dit in uw lay-out zelf gaan aanpassen zoals voorheen.

Klik hiervoor in het afdrukscherm op wijzigen bij de gewenste lay-out.

wijzigen2

Kies in de lay-outeditor voor eigenschappen – tabblad bericht om de gegevens in te vullen voor Tekst of Titel.  Sla daarna uw aanpassingen op via de Venice knop – opslaan

tekst

Laden van de tegels kan zorgen voor vertraging in de Venice modules

We krijgen de laatste tijd wat meldingen dat bepaalde modules van Venice zeer traag opstarten. Dit komt vooral voor net na het opstarten van Venice.  Meestal gaat het dan over Windows 10 computers of een Windows Server 2016.

Deze problemen zijn te wijten aan de werking van de Windows Defender (al dan niet in combinatie met een ander antivirus programma) die een grotere rol speelt in deze nieuwe versie dan voorheen.

De beste manier om deze vertragingen door antivirus software op te lossen is door te stappen te volgen beschreven in de volgende Kbase . Voor de Kbase in verband met mogelijke vertragingen op een Windows Server 2016 kan u hier klikken

Omdat de Windows Defender zeer moeilijk volledig uit te schakelen is en het programma dus ook steeds op de achtergrond blijft scannen bij elke module die geopend wordt in Venice kan dat grotere vertragingen met zich meebrengen bij het opstarten van Venice.  Dit komt doordaat de tegels in uw hoofdscherm ook worden gescand door deze Windows Defender.

Wanneer de tegels geladen worden in Venice worden op de achtergrond per tegel een module geopend.  Dat wordt dan telkens gescand door Windows Defender (dit duurt meestal een paar seconden per tegel), Gezien er gemiddeld een 10-tal tegels in Venice aanwezig zijn (het kunnen er ook meer zijn als u zelf tegels aanmaakt) duurt het dan ook even voor die allemaal geladen zijn.  Ondertussen komen de andere modules ook in een “wachtrij” te staan voor ze gescand en geopend kunnen worden.

We raden u aan om uw IT-verantwoordelijke te vragen hoe u uw Defender volledig kan uitschakelen via regedit.  Dit kan door een Dword DisableAntiSpyware toe te voegen aan de volgende registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender en de waarde ervan te wijzigen naar 1. U kan hier meer info over terugvinden op het internet.

Moest dat technisch niet lukken kan u met de volgende workaround het laden van de tegels (voorlopig) uitschakelen bij het opstarten van Venice.  Dat neemt het probleem niet weg dat Windows Defender nog steeds actief is maar het zal de vertraging voor een groot deel op lossen

• Ga in Venice naar de rechteronderkant van het scherm en klik op “Beheer tegels”

beheren

• Daarna kan u “Standaard tegels op aanvraag” aanvinken en druk op OK zodat de tegels niet meer automatisch berekend worden bij opstarten van Venice

op aanvraag

• De tegels worden nu niet meer automatisch berekend.  U kan ze wel laten uitvoeren door te klikken op de pijltjes in de tegel zelf

berekenen

Investering komt in vak 82 en niet in vak 83

Voor onze klanten die de module beheer vast actief gebruiken is er een tijdje terug een aanpassing gedaan in Venice in verband met de investeringen.

Bij het boeken van een investering met een bedrag kleiner dan 1000€ zal deze worden opgenomen in het vak 82 van de BTW aangifte en niet meer in het vak 83 zoals normaal het geval is bij investeringen.

Dit komt doordat de investeringen onder de 1000€ BTW-technisch niet meer worden aanzien als bedrijfsmiddelen en dus ook niet meer mogen opgenomen worden in het vak 83.

U kan in Venice natuurlijk nog steeds kiezen om het bedrag boekhoudkundig als investering te boeken en dit door te kiezen voor een investeringsrekening.  U kan ook nog steeds een investeringsfiche aanmaken voor die bepaalde investering.  De werking in Venice blijft voor deze handelingen dezelfde als voorheen.

Meer info hierover kan u bekomen bij uw accountant of door te klikken op de volgende  pagina van het ministerie van financiën