Een voorschot betalen op de verschuldigde btw voor de verrichtingen van de maand december

(Last Updated On: 2 december 2015)

 

Indien u btw-belastingplichtige bent en u dient maandaangiften in, dan moet u in de maand december een voorschot betalen op de btw over uw verrichtingen van de maand december.

Om het bedrag van dat voorschot te bepalen, heeft u de keuze tussen de volgende twee manieren:

  • U berekent de effectief verschuldigde btw voor de handelingen verricht van 1 tot en met 20 december. In dat geval moet u het rooster 91 invullen in uw maandaangifte voor de handelingen van december  die u ten laatste op 20 januari van het daaropvolgende jaar moet indienen.
  • U herneemt hetzelfde bedrag als de verschuldigde btw voor de handelingen van de maand november.

Wanneer u de maandaangifte voor de verrichtingen van de maand november afdrukt en u drukt eveneens de bijlage Inlichtingen en waarschuwingen af, dan zal u er op attent gemaakt worden dat u een voorschot dient te betalen.  U krijgt dan een melding zoals onderstaande:

btw voorschot 1

Hoe gaat u te werk indien u de eerste methode wenst te toe te passen?

1. Berekenen van de verschuldigde btw op basis van de handelingen van 1 tot 20 december

Druk het fiscaal verkoopboek af voor de periode van 1 tot 20 december. U doet dit via Rapporten boekhouding – Documenten – Fiscale boeken. Bij Periode geeft u ‘van 01/12/xx’ tot ’20/12/xx in’.

btw voorschot 2

Op het einde van de afdruk van dit rapport krijgt u een overzicht met de bedragen die in de verschillende vakken zouden genoteerd worden op basis van de verrichtingen van de gekozen periode. Noteer het bedrag voor vak 54.

btw voorschot 3

2. Invullen van vak 91 op de aangifte voor de verrichtingen van de maand december

Wanneer u de aangifte voor de maand december produceert, vinkt u bij Voorschot de optie Handelingen 1-20 december aan en noteert u in het ingaveveld ernaast het bedrag van de verschuldigde btw dat u zopas noteerde.

btw voorschot 4