Werkt Venice op Linux of op Macintosh?

Werkt Venice voor Windows ook op Linux of op Macintosh?

Venice en Venice Facturatie Lite edition zijn ontwikkeld voor gebruik op PC’s met Windows als besturingssysteem.

UNIT4 C-Logic garandeert de goede werking van Venice dan ook enkel maar voor installaties die gebeuren op Windows pc’s.

Dit betekent niet dat u Venice niet kan draaien op Apple Mac, of op een computer met het Linux besturingssysteem. Via het gebruik van virtualisatie software is het immers mogelijk om op deze andere hardware/besturingssystemen toch standaard Windowsprogramma’s zoals Venice te draaien.

Hieronder beschrijven we even de beschikbare software zowel voor Mac, als voor Linux. We hebben niet tot doel om per platform alle mogelijkheden op te lijsten, maar wel de meest courante en gebruiksvriendelijke opties voor u te vermelden.

Apple Mac

Parallels Desktop

Dit programma laat u toe om een virtuele Windows pc te creëren op uw Mac. U start deze virtuele pc op als om het even welk ander programma op uw Mac. Vervolgens kan u elk Windows- programma gebruiken binnen deze virtuele pc. Het grote voordeel van Parallels Desktop is, dat u tegelijkertijd zowel Mac en Windows programma’s kan gebruiken. U moet wel een Windows installatie CD hebben, Windows wordt immers niet meegeleverd met deze software.

VMWare Fusion

Dit programma werkt op een gelijkaardige manier als Parallels Desktop. U creërt een virtuele pc, waarop u vervolgens Windows installeert. Vervolgens kan u deze virtuele windows pc gebruiken als een ‘gewone windows pc ’ waarop u uw gebruikelijke windows applicaties draait, en nog steeds tegelijk ook uw Mac programma’s draaien.

BootCamp

Mac OS X 10.5 wordt geleverd met het programma BootCamp. Dit programma laat u toe om Windows te installeren op uw Apple Mac, zodat u bij het opstarten de keuze krijgt om Mac OS X of Microsoft Windows te gebruiken. Het verschil met Parallels Desktop en VMWare Fusion is dat dit programma gratis meegeleverd wordt met uw Apple Mac. Maar het laat u niet toe om tegelijkertijd Windows en Mac applicaties te gebruiken. Bij het opstarten moet u kiezen voor ofwel Windows, ofwel Mac OS X. Ook bij dit programma hebt u eeen (aparte aan te schaffen) Windows installatie CD nodig.

Linux

Parallels Desktop bestaat ook voor Linux.
De werkwijze is analoog aan deze die hierboven beschreven staat (bij de versie van Parallels voor Apple Mac).

In de Linux-gemeenschap zijn er ook tal van (niet-commerciële) initiatieven om Windows- programma’s te kunnen draaien onder Linux. Gezien het hier meestal om projecten gaat waarbij niet meteen duidelijk is hoe stabiel deze zijn, en als u er effectief ondersteuning voor kan krijgen, hebben we ze niet vermeld in dit artikel.

ASP

Een alternatief kan ook gewoon zijn, om Venice niet lokaal op uw eigen Windows PC te installeren, maar om Venice via ASP te gebruiken. In dat geval volstaat het dat u op uw huidig OS beschikt over een internet browser en internet connectie, en dat u een Citrix-plugin op dat OS kan installeren. Er bestaat een Citrix plugin voor de meest courante besturingssystemen (Windows, Mac, Linux).