Veelgestelde vragen i.v.m. de overdracht

(Last Updated On: 2 december 2015)

In dit artikel behandelen we enkele vragen die frequent worden gesteld naar aanleiding van de overdracht naar een nieuw boekjaar.

1. Dien ik te wachten tot de laatste btw-periode van het oude jaar is afgesloten om in het nieuwe jaar beginnen te boeken?

Neen. Vanaf de eerste dag van het nieuwe boekjaar kan u een nieuw boekjaar aanmaken via Beheer – Boekjaar – Nieuw en kan u boekingen uitvoeren.

2. Dien ik te wachten tot alle aankopen en verkopen geboekt zijn in het oude boekjaar om beginnen te boeken in het nieuwe boekjaar?

Neen.  U kan een niet definitieve overdracht uitvoeren van klanten en leveranciers van het oude naar het nieuwe boekjaar. Indien u na deze overdracht nog bijkomende aankopen of verkopen boekt in het vorige jaar, dan kan u deze via een nieuwe al of niet definitieve klanten- of leveranciersoverdracht overdragen.

3. Kan ik na de overdracht van klanten, leveranciers nog aan- of verkopen boeken in het oude jaar?

Ja. Zolang u geen definitieve overdracht van klanten en leveranciers hebt uitgevoerd en zolang de laatste btw-periode van het vorige boekjaar niet is afgesloten, kan u nog aan- en verkopen boeken in het vorige jaar.

4. Na de overdracht van klanten en leveranciers, stel ik vast dat ik nog financiële documenten dien in te boeken in het oude boekjaar waarbij documenten moeten afgepunt worden die ik reeds overdroeg?  Moet ik de overdracht annuleren?

Neen. U kan de financiële documenten nog inboeken. Daarbij kan u de ondertussen overgedragen documenten ook nog afpunten.  Bij een volgende klanten- en of leveranciersoverdracht zullen de afpuntingen worden overgedragen zodat de documenten ook als afgepunt aangeduid worden in het nieuwe boekjaar.

Belangrijk: Indien u een document dat reeds overgedragen werd naar volgend jaar nog afpunt via de Boekhoudverkenner of via Boekhouding Details, dan wordt deze afpunting niet overgedragen bij een volgende overdracht.  U zal dan de afpunting ook nog eens in het nieuwe jaar dienen uit te voeren.

5. Bij ingave van mijn eerste bankuittreksels in het nieuwe jaar, verschijnen de openstaande aan- en verkopen van vorig jaar niet.

U dient via Beheer – Boekjaar – Afsluitingen – Overdracht een klanten- en leveranciersoverdracht uit te voeren.

Wenst u alles te weten in verband met de overdracht, consulteer dan onze opleidingskalender   om na te gaan over deze opleiding gepland staat of vraag een opleiding aan via de link Een opleiding aanvragen in de linker marge.

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding met de tags , , , . Bookmark de permalink.