Venice Boekhouding in Frankrijk

(Last Updated On: 2 december 2015)

U wil de boekhouding voor een Franse vennootschap met Venice voeren. Waar dient u dan op te letten?

In principe is Venice een boekhoudingsprogramma, bedoeld voor de Belgische vennootschapsboekhouding. Dit betekent echter niet, dat het onmogelijk zou zijn om een Franse boekhouding met Venice te voeren. Mits het in acht nemen van een aantal afspraken, kan dit wel. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de ervaring van UNIT4 C-Logic met bestaande gebruikers van Venice. UNIT4 C-Logic biedt dan ook geen garantie met betrekking tot de hieronder voorgestelde werkmethode.

Maak een nieuw dossier aan in Venice.

Het boekhoudplan vervangt u door een Frans boekhoudplan.

Vul, via het tabblad Basisgegevens, groep Algemeen – Instellingen  – Firmagegevens, de firmagegevens in, en vul ook een Frans ondernemingsnummer in in de eigen firmagegevens.

Vul uw Franse BTW-percentages in, via het tabblad Basisgegevens, groep Algemeen, Instellingen Parameters, AlgemeenBasisoptieParameters.

De Franse BTW-aangifte zal u manueel moeten invullen. Van BTW-aangiftes heeft u in Frankrijk verschillende keuzemogelijkheden. Dikwijls betaalt men een heel jaar een forfaitair bedrag aan BTW op de omzet (bv. 3% indien standaard voet 5,5% bij klant), en op het einde van het jaar wordt het BTW-bedrag dan gecorrigeerd door de betaalde BTW te regulariseren. Werkt u echter met Venice, dan maakt u best het hele jaar door een correcte BTW-aangifte op (zoals u dat anders in België zou doen).

Gebruik voor het invullen van de BTW-aangifte het fiscaal aankoopboek en verkoopboek. Je drukt deze documenten af via het tabblad Rapporten boekhouding, groep DocumentenFiscale boeken. De controle bij het einde van het boekjaar blijft beperkt tot een grootboek, waarbij voor alle rekeningen een detail wordt afgedrukt.

De jaarrekening volgt dezelfde wetten als de Belgische maar de bijlagen van de jaarrekening in Frankrijk zijn momenteel nog anders. Het volstaat om de bijlagen apart op te maken (Bv. in Excel). Eventueel kunt u hierbij gebruik maken van ODBC om gegevens op te halen uit Venice.

Dit bericht is geplaatst in Boekhouding, Tip met de tags , . Bookmark de permalink.